dimecres, 11 de juny de 2014

Làmpares (i casa) noves.

Segurament penseu, amb tota la raó del món, que us tinc abandonats, però és que des del meu últim article, el 4 de maig, han passat moltes coses a la meva vida. Tres dies després, el meu sogre va tenir una angina de pit. Passat l'ensurt inicial, vam haver d'estar deu dies a l'hospital per fer proves i, en tornant d'això, ens va sortir l'oportunitat de mudar-nos a un pis més gran, més nou i AMB TERRASSA!!! Us podeu imaginar el què aquest fet ha comportat...

Tots els pisos on hem viscut fins ara tenien ulls de bou, de manera que mai hem hagut de preocupar-nos per comprar làmpares. Abans que en Jordi algú em digui que en català correcte s'ha de dir "làmpades", deixo escrit aquí que en sóc conscient i que m'hi nego. 

Qui conegui una mica el món de la decoració, sabrà com de car pot ser posar totes les làmpares d'un pis, però amb una mica de feina i imaginació es poden fer coses molt i molt maques. Fa temps vaig veure unes làmpares fetes a partir de garrafes de vi a granel i en aquell mateix moment vaig decidir que si mai tenia un pis amb làmpares, aquestes presidirien el meu menjador. Les que vaig veure decoraven el restaurant Can Guetes de la Fundació MAP a Ripoll. El meu bon amic Joaquim Merino, em va ajudar a fer-les, encarregant-se de la part més compromesa, tallar el vidre, mentre jo em vaig encarregar de la part elèctrica. 

 MATERIAL NECESSARI:
  • Una garrafa de quatre litres de vi. Jo les he comprat a Vins Guillamet de Ripoll. 
  • Fil de cotó tipus Natura XL.Amb un parell de metres ja en tindreu prou.
  • Alcohol per cremar o metílic. 
  • Un encenedor.
  • Una olla gran amb aigua freda i glaçons.
  • Fil elèctric de 2x1mm. He escollit cable de planxa ja que està cobert de fil teixit i li dona un aire més vintage apropiadíssim. Amb uns 65 o 70cm en teniu prou si voleu que us quedi a l'alçada d'una làmpara normal.
  • Portalàmpares de rosca gran. Millor si té rosca exterior i volandera per pantalla.
  • Regleta per empalmar cable de 4 o 6mm.
  • Tisores amb pelacables.
  • Tornavís d'estrella petit.
Si l'electricitat us fa respecte, es poden adquirir kits ja muntats, però haureu de renunciar al fil de cotó, són kits de manguera plàstica. A canvi, podreu triar color: blanc o negre.

La part més compromesa, com deia, és tallar la base de la garrafa. Heu de posar el fil de cotó a remullar un minut en un got-plat-tassa ple d'alcohol fins que quedi ben amarat. Immediatament, lligueu el fil al voltant de la base de la garrafa aproximadament allà on volgueu el tall. 
Tot seguit enceneu el fil. Veureu que fa una flama blavosa, això vol dir que el que està cremant és l'alcohol. Quan la flama ja no tingui aquest color voldrà dir que l'alcohol s'ha evaporat. Rapidíssimament (això és molt i molt important) poseu la garrafa a l'aigua freda i bufeu ben fort pel coll. Si tot ha anat com ha d'anar, el cul de la garrafa baixarà i ja la tindreu tallada.Això és més fàcil de dir que de fer. Heu de tenir en compte que aquestes garrafes tenen un vidre molt i molt gruixut i no totes es poden tallar. El tall resultant no és ni recte ni net i ni tan sols es tallen ben bé on nosaltres voldríem. Per mí, forma part de l'encant de les làmpares i és el que les fa úniques. A més a més, sovint presenten bombolles d'aire que poden provocar que el vidre s'obri en vertical o que la garrafa es trenqui.

Un cop tallada la garrafa, només haureu de muntar el portalàmpares, el cable i el floró. Bufar i fer ampolles (xist!) ;-b

El meu nou menjador


Si no veieu clares les instruccions o us tiren enrera les dificultats tècniques però us agradaria tenir una làmpara com aquesta, en Quim i jo en prepararem unes quantes per la paradeta que tindré a la Mostra d'Artesania que està preparant l'Associació de Dones de Ripoll el proper 19 de Juliol.

Bonus track: Si heu de fer una mudança, primer munteu les estanteries de metre i mig i després les làmpares. Així us estalviareu disgustos.